Hjem > Computers > Terminalkommandoene du bør kunne

Terminalkommandoene du bør kunne

Etter min mening bør alle som kjører Mac OS X, eller et annet UNIX-basert operativsystem, kunne endel kommandoer i Terminalen. Desverre er de fleste OS X-brukere redde for programmet, og tror det kan gjøre farlige ting med maskinen. Terminalen er bare programmet du bruker for å se operativsystemet ditt fra en annen vinkel; fra den tekstbaserte siden.

Teminalen er lokalisert i /Applications/Utilities eller /Programmer/Verktøy. Dobbelkikk på ikonet for å åpne programmet. Husk at i Terminalen er alle stier (pather) på engelsk, og mapper og filer med norske tegn kan se litt «rare» ut. De fleste kommandoer har parametre, som kan aktiveres ved å skrive et minustegn og deretter en eller flere bokstaver (f.eks. -la). De aller fleste parametre kan kombineres, og de aller fleste kommandoene er også like for de flese UNIX-baserte systemer. (Mac OS X-spesifikke kommandoer er markert i listen nedenfor.) Noen kommandoer eller operasjoner krever av du er root (superbrukeren). Du vil få beskjed om du prøver å gjøre noe du ikke ha rettigheter til. Som root har du alle rettigheter og kan faktisk slette alt du vil, inkludert alle brukerne og operativsystemet selv.

I Terminalen kjører et skjult program som kallet et shell eller skall. Det finnes ulike shell, men alle kommandoene listet nedenfor kan kjøres i alle shell. De fleste shell har også noe som blir kalt «tab completion». Det betyr at om du skriver et kommandonavn eller navnet på for eksempel en fil, holder det å skrive første bokstav og deretter trykke på tab-tasten. Er det flere filer eller kommandoer som begynner med samme bokstav, blir alle listet opp. Du kan også trykke på opp-pilen for å få tilbake de siste kommandoene du har kjørt.

Kommandoene:

 • ls (list)
  Lister filene og mappene i den katalogen/mappen du befinner deg i for øyeblikket.
  -l Lister opp filene som en liste, ikke som kolonner
  -a Lister opp alle filene og mappene, også de usynlige
 • pwd (print working directory)
  Skriver ut stien til den mappen du befinner deg i for øyeblikket.
 • cd <name or path> (change directory)
  Forflytter deg til den navngitte mappen. Du kan angi en full sti, eller bare et navn om mappen du vil flytte deg til er i den mappen du nå befinner deg i. Skriver du kun cd vil du komme tilbake til hjem-mappen din.
 • mkdir <name or path> (make directory)
  Lager en mappen med et gitt navn. Skjulte mapper begynner med punktum.
 • mv <name or path> <new location> (move)
  Flytter en mappe eller fil fra ett sted til et annet.
 • cp <old name> <new name> (copy)
  Koierer en fil fra ett sted til et annet. Du kan kopiere filer/mapper lokalt i en mappe, eller du kan kopiere en fil/mappe fra ett sted på maskinen til et annet.
 • ping <hostname or IP> (ping)
  Pinger (sender små datapakker) fra din maskin til et gitt hostname eller en IP-adresse. Denne kommandoen er fin å bruke for å se om servere er oppe, eller om din egen maskin er på nett. Avslutt kommandoen ved å trykke ctrl-C.
  -c <numer of packets> Sender et gitt antall pakker. Programmet avsluttes når dette antallet med pakker er sendt.
 • uptime (uptime)
  Viser hvor lenge maskinen du er logget inn på har vært oppe.
 • sw_vers (software version) Kun Mac OS X!
  Viser hvilken versjon av OS X og hvilket build-nummer maskinen kjører.
 • man <command name> (manual)
  Dette er kommandoen for å lese manualen til UNIX-kommandoene. En beskrivelse av kommandoen vil vises, samt eventuelle parametre. Trykk q for avslutte.
 • df (disk free/free disk space)
  Hviser hvor mye diskplass som er opptatt og hvor mye som er ledig, på de ulike diskene koblet til maskinen.
  -h Viser dataene i «human-readable form», altså i KB, MB og GB i stedet for bytes.
 • mount (mount)
  Denne kommandoen kan brukes til manuelt mounte (koble til) disker til maskinen. Mac OS X gjøre dette automatisk, men kommandoen kan likevel være nyttig. Ved å bruke kommandoen uten parametrer kan du se hvilke disker som er mountet på maskinen for øyeblikket.

 • sudo (superuser do)
  Dette er kommandoen for å utføre en kommando med root-rettigheter (eller som en annen bruker). For å få lov til dette må være en såkalt «admin». Kommandoen kan brukes ved at du skriver sudo <command name>, eller ved å bruke parameteren s.
  -s Åpnet er helt nytt shell som root-brukeren. Nå kan du gjøre alt uten at det stilles sikkerhetsspørsmål. Vær forsiktig!

Det finnes hundervis av kommandoer og de fleste er lokalisert i /usr/bin, /bin eller /sbin. Du kan også innstallere flere kommandoer eller skrive dine egne for den del! ;-)

Reklamer
Kategorier:Computers
 1. Ingen kommentarer så langt.
 1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: