Hjem > Computers > Rosetta, Universal Binary, Fat Binary, Fat Mac?

Rosetta, Universal Binary, Fat Binary, Fat Mac?

Rosetta
6. juni 2005 på WWDC (Word Wide Developer Conferance) annonserte Apple at de ville skifte prosessorleverandør fra IBM til Intel. Apple hadde i mange år hatt og testet en Intel-basert versjon av Mac OS X, da hemmelig, men selv om operativsystemet nå kunne kjøre på Intel-prosessorer var det mange programmer som ikke gjorde det. For at overgangen ikke skulle bli så smertefull for brukerne (les: slik at Apple ikke skulle mister kunder) ble det laget et system som fikk navnet Rosetta. Rosetta er en oversetter basert på QuickTransit, en “dynamsik binæroversetter” laget av Transitive Corporation. Enkelt sagt oversetter programmet binærkode laget for PowerPC, slik at det kan kjøres på Intel. Det kjører altså ikke nativt på Intel, men blir oversatt uten at noe kode trenger å endres eller legges til. Rosetta kan riktignok bare oversette G3-, G4- og AltiVec-instruksjoner. Programmer bare laget for G5-prosessoren vil alså ikke kjøre. En del andre programmer, f.eks. programmer MacOS 9, er heller ikke støttet. Rosetta finnes i dag på alle Intel-baserte Macer.

Universal
universal.jpgSiden en del Macer nå er Intel-baserte og ganske mange av dem fremdeles er PPC-baserte, trengs det to versjoner av et program for at det skal kunne kjøres “as is” (uten emulering, oversetting eller lignende) på begge platformene. Flere og flere utviklere kompilerer derfor sine programmer til noe som kalles Universal Binary. Universal Binary består av to deler og den riktige delen (versjonen) blir detektert av operativsystemet og kjørt. Slike binærfiler er vanligvis større enn de som kun er laget for én prosessortype, men de krever ikke mer RAM fordi kun en versjon blir kjørt.

Fat Binary
På midten av 90-tallet, da Apple gikk fra 68k-baserte Macer til PowerPC, ble det laget lignende binærfiler som de som i dag kaller Universal Binary. Filen inneholdt kode som kunne kjøre på begge platformene, altså en kodedel for 68k-baserte Macer og en kodedel for PPC-baserte Macer. Disse binærfilene ble kalt Fat Binary – fordi de var større i størrelse.

Fat Mac
Fat Mac har ingen ting å gjøre med hverken Fat Binary, Universal Binary eller Rosetta. Fat Mac var kallenavnet på den andre Macintosh-modellen som Apple introduserte. I september 1984 kom Macintosh 512K (Fat Mac) ut, og var ment som erstatteren for Macintosh 128K. Fat Mac hadde fire ganger så mye RAM, og gjorde det mulig å jobbe med flere store filer på en gang (i det samme programmet så klart, på denne tiden kunne man bare kjøre ett program om gangen). Fat Mac var på markedet i over halvannet år, før den ble erstattet av Macintosh 512Ke (Mac Minus) og Mac Plus (Mr. T).

Reklamer
Kategorier:Computers
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: