Hjem > Computers > Chicks Dig UNIX

Chicks Dig UNIX

Eller..? Sjalu på Unix, Og jeg vet ikke hvem hun er engang!!!

Vel. Det er ikke en pornostjerne, det er er operativsystem. Jeg har nevnt det mange ganger på bloggen min allerede, men jeg tror kanskje det er på tide med en lite oppklaring.

UNIX ble skrevet på 60- og 70-tallet av en gjeng ved AT&T Bell Labs. Blandt dem var Dennis Ritchie, Ken Thompson og Douglas McIlroy. Historien vil ha det til at det hele oppstod fordi Ken Thompson drev og laget et spill, kalt Space Travel. Spillet ble egentlig skrevet for datamaskinen GE-645, men Thompson skrev det om i DEC PDP-7 assembly, ved hjelp fra Ritchie, fordi spillet var tregt på GE-maskinen. På 60-tallet hadde MIT (Massachusetts Institute of Technology), AT&T Bell Labs og General Electric jobbet med et operativsystem kalt Multics. Erfaringen Thompson fikk fra Multics og portingen av Space Travel ble starten på det som først ble kalt Unics (Uniplexed Information and Computing System). Navnet ble gitt av Brian Kernighan, som skrev C sammen med Ritchie, men navnet ble senere endret til UNIX. Opprinnelig var UNIX skrevet i assembly, men i 1973 ble det bestemt at det skulle skrives om i C.PDP-11 maskinen C ble skrevet mellom 1969 og 1973, hovedsaklig i 1972 – i følge Ritchie. At UNIX ble skrevet i C betydde at det ville bli mer portabelt, og AT&T gjorde UNIX tilgjengelig for universiteter og kommersielle firmaer under spesielle lisenser. Kildekoden, minus kernelen som fremdeles var skrevet i PDP-11 assembly, var tilgjengelig for lisensholderne, men det oppstod likevel bootleg-kopier. Dermed var UNIX født.

Idéen bak UNIX er relativt enkel, og i The Bell System Technical Journal skrevet av bla. McIlroy står det:

  1. Make each program do one thing well. To do a new job, build afresh rather than complicate old programs by adding new features.
  2. Expect the output of every program to become the input to another, as yet unknown, program. Don’t clutter output with extraneous information. Avoid stringently columnar or binary input formats. Don’t insist on interactive input.
  3. Design and build software, even operating systems, to be tried early, ideally within weeks. Don’t hesitate to throw away the clumsy parts and rebuild them.
  4. Use tools in preference to unskilled help to lighten a programming task, even if you have to detour to build the tools and expect to throw some of them out after you’ve finished using them.

Fordi hver del er forholdsvis liten og konsentrerer seg kun om sin egen jobb, blir systemet stabilt. Da UNIX ble skrevet fantes det ingen grafisk systemer, bare kommadolinje, og de tekstbaserte programmene som ble skrevet er selvsagt fremdeles er en del av UNIX og UNIXlignende systemer. Dette er en av UNIX sine sterke sider også i dag. Programmet som kaller alle disse små programmene, og håndterer inn- og utput, blir kalt et shell. På norsk kan vi oversette dette til et skall, og navnet er valgt fordi det skjuler unødvendig informasjon for brukeren. Se på det som et brukergrensesnitt, da uten grafikk. Det finnes mange shell å velge mellom, det mest populære er kanskje bash (Bourne Again Shell). Min favoritt er tcsh (Tenex Shell).

Av UNIX-systemer som har oppstått i kjølvannet av det opprinnelige systemet er nok Linux, BSD-UNIXene (Berkeley System Distribution) og Mac OS X de mest kjente. Interssant nok er det gjort følgende observasjon om Berkeley:

“Two of the most famous products of Berkeley are LSD and Unix. I don’t think that this is a coincidence.”

Anonymous

Mer informasjon:

Reklamer
Kategorier:Computers
  1. Ingen kommentarer så langt.
  1. No trackbacks yet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: